De Grootste Helft

september 2020
t/m
januari 2021

Iedere waarheid
heeft twee kanten

In De Grootste Helft vallen we in het leven van een echtpaar dat elkaar niets meer te zeggen heeft, maar nog wel veel moet bespreken. Ooit spraken ze de taal van de liefde, nu lijkt het onmogelijk nog met elkaar te kunnen communiceren. Ze worstelen met een kwellende vraag: hoe vertellen ze hun puberzoon dat ze uit elkaar gaan?

Susan Visser en Eric Corton spelen het echtpaar, maar stappen ook uit hun rol om te reflecteren op de situatie. Waar in hun relatie ging het mis, en waarom? En hoe kom je er toch samen uit? Scheiden doe je immers samen.

De Grootste Helft is de eerste voorstelling van nieuw productiehuis Heads and Tales.

fotografie: Annemieke van der Togt

“Susan Visser en Eric Corton geven op fraai ingeleefde, maar ook lichtvoetige wijze gestalte aan het stel in deze ongemakkelijke situatie.”

| De Telegraaf

☆☆☆☆

| De Telegraaf

De Grootste Helft is herkenbaar, als een soort ‘scheiden voor dummies’ op de planken. Vol ontroering, maar zeker ook met de nodige humor, worden de vele kanten van een huwelijk op z’n eind belicht.”

| De Telegraaf

De Grootste Helft is de eerste productie van Heads and Tales en een prima debuut.”

| NRC Handelsblad

☆☆☆

| NRC Handelsblad

“De dialogen houden de vaart erin, terwijl de personages mooi worden uitgediept.”

| NRC Handelsblad

“Een originele voorstelling over een echtscheiding produceren lijkt anno 2020 haast niet mogelijk, maar het nieuwe productiehuis Heads and Tales is daar toch in geslaagd.”

| Theaterkrant.nl

“Met het spotlicht op het spel van de acteurs gaat de voorstelling De Grootste Helft zonder opsmuk terug naar de basis. Acteurs Eric Corton en Susan Visser nemen het publiek met vlotte dialogen en naturel spel mee in de opkomst en ondergang van een herkenbaar huwelijk.”

| Theaterkrant.nl

“Marc Veerkamp schreef een tekst zonder overduidelijk begin en einde die een mooie dwarsdoorsnede uit de teloorgang van een huwelijk biedt.”

| Theaterkrant.nl

team

spel

Eric Corton

Eric Corton is presentator en acteur. Hij …

… begon zijn toneelopleiding aan de Toneelschool Maastricht, die hij na drie jaar verliet om te beginnen als acteur bij het jongerentheatergezelschap MUZtheater. Daarna speelde hij veel toneelrollen, o.a. in Mussen en Zwanen (van Haye van der Heyden), Marat/De Sade bij Het Zuidelijk Toneel, Borak Valt bij de PaardenKathedraal en drie seizoenen bij cabaretgroep Purper. In 2018 speelde hij maar liefst 110 keer de solovoorstelling Ma van Solo Stories, gebaseerd op het boek van Hugo Borst. In 2019 was hij te zien als Fidel Castro in de salsaproductie Celia! van theatergezelschap Urban Myth.
In 2014 had hij een grote rol in de VPRO-jeugdserie Taart en hij speelde drie seizoenen de rol van John, de vriend van Carmen, in de alom geprezen misdaadserie Penoza. Op dit moment is hij te zien in de serie Mocro Maffia (Videoland).

Eric presenteerde veertien jaar (muziek)programma’s bij o.a. BNN/VARA, NTR en de VPRO, zowel op de radio (3FM, Radio 2 en Radio 1) als op televisie. Hij was van 2001 tot 2015 iedere zaterdag te horen met zijn radioprogramma That’s Live (BNN). Hij presenteert jaarlijks de live tv-uitzendingen van Pinkpop, was twee jaar vaste presentator van Met het Oog op Morgen (NOS) en viel regelmatig in als presentator bij De Nieuws BV (BNN/VARA) op NPO Radio 1. Hij presenteert nog steeds regelmatig diverse tv-programma’s, zoals de jaarlijkse 4 mei-uitzending van Theater Na De Dam (NOS), Pinkpop (NTR) en Uitmarkt Live (NTR).

Eric schrijft columns in diverse magazines en er verschenen twee boeken van zijn hand, Wilde Wereld over de reizen die hij maakte als Rode Kruis Ambassadeur en Auto-biografie, over zijn passie voor auto’s. Hij geeft regelmatig lezingen en is een veelgevraagd host van bijeenkomsten en evenementen.

© foto: Annemieke van der Togt

spel

Susan Visser

Actrice Susan Visser is vooral bekend van haar rol …

…  als Anouk Verschuur in de komische dramaserie Gooische Vrouwen, die ze vanaf 2005 vijf seizoenen lang speelde en dat een Gouden Televizier-Ring won. Ze kreeg begin jaren ’90 nationale bekendheid door haar rol van Dirkje in de comedyserie In de Vlaamsche pot. Susan speelde deze rol toen ze nog studeerde aan de Toneelschool in Amsterdam. Later had ze rollen in series als All Stars, Baantjer, de Buurtsuper en Spangen. In 2014 was Susan te zien in Wie is de Mol? waarin ze De Mol was. Ook was ze te zien zijn in de RTL-serie Centraal Medisch Centrum, de dramaserie Als de Dijken Breken, en speelde ze de rol van Laura den Dooyer in Smeris IV & V.

Naast haar televisiewerk speelt Visser ook rollen in het theater, onder andere in Dat Smoel (Het Nationale Toneel), Veel Gedoe om Niks (De Utrechtse Spelen), Madame Bovary & Winterbloemen (Theatergroep Suburbia), Man van je Leven (DeLaMar theaterproducties),  Célia (Urban Myth) en Verleiders Female (Bos Theaterproducties).

Susan speelde in de films Polleke, Amazones (nominatie Gouden Kalf Beste Actrice), Lover of Loser, Richting West, Gooische Vrouwen de film 1 & 2 (nominatie Rembrandt Award), Taped (nominatie Gouden Kalf Beste Actrice & nominatie Rembrandt Award), Smoorverliefd, Hartenstraat, 2/11 Het Spel van de Wolf, De Held, Gek van Oranje en Verliefd op Cuba.

foto: Annemieke van der Togt

regie
Benno Hoogveld

Benno Hoogveld studeerde Docent Drama aan…

… de Hogeschool Constantijn Huygens (tegenwoordig ArtEZ) en speelde vervolgens in een aantal musicals van Stage Entertainment, zoals Evita, Miss Saigon, Elisabeth en Titanic. Hierna legde hij zich toe op het regisseren van voorstellingen voor diverse producenten en gezelschappen, waaronder M-lab, lef! theater, Theater Terra, Theaterschip, Harry Kies Theaterproducties en iNtrmzzo. Met name Benno’s meest recente projecten gaan over maatschappelijke problemen, zoals jeugdzorg, loverboys en milieuproblematiek. In 2014 en 2015 was Benno als artistiek adviseur betrokken bij theater M-lab. Voor De Kernploeg regisseert hij iedere zomer een musical die op een bijzondere locatie wordt gespeeld; de afgelopen jaren waren dat A New Brain, She Loves Me en Vrouwen op de rand van een Zenuwinzinking.

In 2014 richtte hij samen met Merel Ooms productiehuis Solo Stories op. Vanaf 2015 maakten ze de solovoorstellingen LEEF!, PAAZ, Ma, Emma wil leven en Doet sneeuw pijn.

© foto: Annemieke van der Togt

script

Marc Veerkamp

Marc Veerkamp begon zijn schrijfcarrière als …

… journalist maar verruilde feiten voor fictie. Hij schreef jarenlang teksten voor Sesamstraat. Voor Theater Terra werkte hij onder andere aan de kindervoorstelling Dribbel, die onder de titel Spot ook een tournee maakte door de Verenigde Staten. Voor volwassenen bewerkte hij onder meer de autobiografische roman Contrapunt van Anna Enquist voor het theater; voor jongeren maakte hij een theaterbewerking van het boek Lover of Loser van Carry Slee. Voor Solo Stories schreef Marc de scripts van LEEF!, Ma en Emma wil leven. Momenteel werkt hij voor Solo Stories aan een theaterbewerking van het boek Mijn ware verhaal van Karin Bloemen.

© foto: Maria Heijdendael

muziek

Rik Ronner

Rik Ronner is componist, docent en schrijver. Hij…

… specialiseert zich met name in muziek voor dans-/theaterproducties en aanverwante projecten. In Nederland heeft hij zich naast Solo Stories exclusief verbonden aan ISH Dance Collective en Shailesh Bahoran (IRC). De afgelopen tien jaar was zijn werk te horen in Nederland en daarbuiten, met als internationale hoogtepunten het Burning Man Festival in Nevada, het New Victory Theatre op Broadway New York en het Edinburgh Fringe Festival. Voor Solo Stories maakte hij de muziek voor de voorstellingen PAAZ, MaEmma wil leven en Doet sneeuw pijn.
Rik is daarnaast verbonden aan PACT Amsterdam, een MBO-opleiding voor muzikanten en producers, waar hij eigen werk van de producers begeleidt. Als schrijver is hij actief als fondsenwerver, copywriter en theaterschrijver. Hij is onderdeel van Wondermonster.

foto: Janus van den Eijnden

decor & licht

Mike den Ottolander

Mike den Ottolander heeft jarenlange ervaring…

… als lichtontwerper in de theatersector. Hij werkte o.a. voor Ali B en Najib Amhali, de gezelschappen Theater Terra en Vis a Vis en producties als Buurman en Buurman gaan verhuizen en Zadelpijn en ander damesleed. Voor dansgezelschap ISH is hij vaste lichtontwerper en is hij ook betrokken bij het ontwerp van het toneelbeeld en de visuele vorm van de voorstelling. Ook was hij als lichtontwerper betrokken bij alle voorstellingen van Solo Stories: LEEF!, PAAZ, Ma, Emma wil leven en Doet sneeuw pijn. Voor de twee laatstgenoemde voorstellingen ontwierp hij ook het decor. Mike maakt deel uit van lichtontwerperscollectief Geldof Verhaart & Den Ottolander.

© foto: Leo van Velzen

kostuums

Sabine de Groot

Sabine de Groot heeft jarenlang diverse (theater)producties…

… geproduceerd, voor o.a. Endemol, Senf Theaterpartners, Rick Engelkes Producties, theater M-Lab en Likeminds. Enkele jaren geleden maakte zij de overstap van produceren naar styling. Ze is als stylist werkzaam bij films, zoals Het Bestand en 100% Coco, commercials voor o.a. ABN AMRO, Douwe Egberts en SIRE en theatervoorstellingen, zoals de Solo Stories-producties PAAZ, Ma, Emma wil leven en Doet sneeuw pijn. Onlangs richtte ze Detox My Wardrobe op.

educatie & tourmanager

Annemiek Lely

Annemiek Lely studeerde Kunsten, Cultuur en…

… Media aan de Rijksuniversiteit van Groningen en behaalde haar Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie liep ze stage bij M-Lab, Open Joodse Huizen, UvA en Toneelgroep Amsterdam. Ze werkte als freelancer voor o.a. de Vrije Academie, Stadsschouwburg Amsterdam, het Joods Historisch Museum en museum Het Dolhuys. Voor Solo Stories was ze verantwoordelijk voor het educatiemateriaal van PAAZ. Ook begeleidde ze voor deze voorstelling de inleidingen, gegeven door ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma. Zelf nam Annemiek ook een aantal inleidingen voor haar rekening en deed dat ook bij de voorstellingen Ma, Emma wil leven en Doet sneeuw pijn, waar ze tevens tourmanager was.

© foto: Annemieke van der Togt

techniek

Martijn Passchier

Martijn Passchier is verantwoordelijk voor de …

… techniek van De Grootste Helft. De afgelopen jaren toerde hij met de Solo Stories-voorstellingen Ma, Emma wil leven en Doet sneeuw pijn. 

producent

Merel Ooms

Merel Ooms is producent van Heads and Tales en daarmee …

… verantwoordelijk voor de zakelijke kant van de productie. Tevens neemt ze de PR/marketing voor haar rekening.

Merel studeerde Art & Economics aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze liep stage bij o.a. Theater Terra, studeerde af op merchandising in de culturele sector en werkte vervolgens een jaar voor Harry Klooster Casting. Toch trok het theater: Merel accepteerde een baan als productieleider bij Theater Terra en werd hier al snel uitvoerend producent. Gelijktijdig werkte ze als uitvoerend producent voor Olbe Produkties en Stichting Beeldenstorm, en produceerde tientallen voorstellingen: van jeugdtheater tot toneel, events tot locatietheater, nationaal en internationaal. Vervolgens verzorgde ze de marketing van jeugdboeken bij Uitgeverij Leopold en startte ze als freelancer. In die hoedanigheid produceerde ze voorstellingen voor o.a. Urban Myth en Theater de Meervaart, events voor o.a. het Nationaal Groenfonds en de Gemeente Amsterdam, ze zette campagnes op voor o.a. Stichting Lezen & Schrijven en Astare, en verzorgde de marketing voor o.a. Vincent Bijlo, Marc de Hond en Sesamstraat Theater. In 2014 richtte ze samen met Benno Hoogveld Solo Stories op, waarmee ze de voorstellingen LEEF!, PAAZ, Ma, Emma wil leven en Doet sneeuw pijn produceerden.

De Grootste Helft is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage
van het Kickstart Cultuurfonds.